- Mėsa
- Vytautą
- Jautiena
- Paukštienos
- Pūkai ir plunksnos
- Pienas
- Mėsinis gyvulys
- Rygos
- Žvėrienos
- Lydeka
buvo svarbus produktas. Daugybėje XIII–XIV a. Lietuvos istorijos šaltinių minimas gyvulių auginimas, pašaro (šieno ir avižų) ruošimas, jų grobimas ir naikinimas karų metu, geresnės veislės galvijų poreikis, kaimenės, kaip turto rodiklis, būtinas mėsos valgymas per puotas ir vaišes.[...]
- Jautiena
- Vytautą
- Rygos
- Žvėrienos
- Pūkai ir plunksnos
- Mėsinis gyvulys
- Mėsa
- Pienas
- Lydeka
- Paukštienos
buvo prabangus produktas: Vokiečių ordino didysis magistras
- Vytautą
- pienas
- mėsinis gyvulys
- jautiena
- paukštienos
- mėsa
- Rygos
- lydeka
- žvėrienos
- pūkai ir plunksnos
vaišino sūriu.
- Mėsa
- Mėsinis gyvulys
- Pienas
- Žvėrienos
- Lydeka
- Jautiena
- Vytautą
- Paukštienos
- Pūkai ir plunksnos
- Rygos
nebuvo valgoma tokiu mastu, kaip liudija raguočių kaulų liekanos. Dalis raguočių auginti darbams ir pienui, tik kiaulės –
- Vytautą
- pienas
- pūkai ir plunksnos
- mėsa
- mėsinis gyvulys
- žvėrienos
- paukštienos
- Rygos
- lydeka
- jautiena
Nemažai mėsos gauta iš
- mėsinis gyvulys
- mėsa
- pienas
- žvėrienos
- Vytautą
- Rygos
- jautiena
- lydeka
- paukštienos
- pūkai ir plunksnos
: tauriena, stumbriena, briediena, elniena, stirniena, šerniena, retkarčiais lokiena. Jos santykis su naminių gyvulių mėsa nevienodas.
- Žvėrienos
- Mėsa
- Vytautą
- Pienas
- Rygos
- Jautiena
- Pūkai ir plunksnos
- Lydeka
- Mėsinis gyvulys
- Paukštienos
vadintinas labiau maistu nei gėrimu. Karvės tuo metu davė jo mažai, gal šimtą kitą litrų per metus. Melžtos avys, ožkos, kumelės, todėl turėjo susidaryti nemaži pieno kiekiai. Tarp naminės
- jautiena
- Vytautą
- pienas
- žvėrienos
- mėsinis gyvulys
- paukštienos
- mėsa
- lydeka
- Rygos
- pūkai ir plunksnos
vyravo vištos, žąsys ir antys. Kiaušiniai ir mėsa keliavo ant stalo,
- pienas
- Vytautą
- žvėrienos
- Rygos
- mėsinis gyvulys
- jautiena
- lydeka
- pūkai ir plunksnos
- mėsa
- paukštienos
– į diduomenės patalą. Upėse ir ežeruose visiems gyventojų sluoksniams buvo vienodos galimybės pagauti žuvies, vėžių. Kaulų ir žvynų analizė atskleidė jų įvairovę: „karaliavo“
- pūkai ir plunksnos
- mėsa
- Vytautą
- jautiena
- pienas
- mėsinis gyvulys
- Rygos
- žvėrienos
- paukštienos
- lydeka
Nors Baltijos jūroje iki XIV a. veisėsi silkės (dabar tik strimelės), sūdytas silkes dažniausiai atveždavo iš
- Vytautą
- mėsa
- Rygos
- pienas
- pūkai ir plunksnos
- jautiena
- mėsinis gyvulys
- lydeka
- žvėrienos
- paukštienos
. Ši ir kitos jūrinės žuvys (menkė, lašiša) dažniausiai patekdavo ant kunigaikščių ir didikų stalo.